Brook Preloader
Multipurposes

Múlt héten a városligeti Állatkert mellett lévő Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában jártunk, ahol a Vitéz Kürtős alapítóival, András Tündével és Bálint Gáspárral arról beszélgettünk, hogy vállalkozásukkal hogyan próbálják erősíteni vásárlóik körében a tudatos vásárlást, és hogy milyen módon változtattak termékeik csomagolásán, hogy a jövőben a mostaninál is jobban óvják környezetünket.

Habár Tündéék korábban is előnyben részesítették a lebomló csomagolóanyagokat, a pandémia alatt az Édes Mackó üzletében is nagymértékben megnövekedett a kiadott elviteles csomagolások száma. Ezért Tünde és Gáspár több célt tűzött ki annak érdekében, hogy ökológiai lábnyomuk az eddiginél is jóval kisebb legyen.

Műanyag helyett PLA csomagolás

Fontos újításként először is lecserélték a kürtőskalácsok műanyag csomagolását ún. politejsav (PLA) anyagból készülő fóliára, melyet különböző növényekből állítanak elő és nagy előnye, hogy ipari komposztálás útján képes lebomlani. Erről az anyagról részletesebben ebben a bejegyzésünkben írtunk, ahol egy kísérlet keretében azt is megnéztük, hogyan bomlanak le otthoni környezetben a PLA csomagolások.

Digitális nyomtatással készülő csomagolás

A Vitéz Kürtős termékeinek műanyag fóliájára korábban papírcímke került, aminek kézzel való felragasztása hosszadalmas és így költséges folyamatnak bizonyult, illetve a szelektív hulladékgyűjtés során is problémás volt a papír és a műanyag együttes használata.

Az IPrint digitális nyomdánknak köszönhetően ezentúl az arculat grafikája egy PDF fájlból közvetlen nyomtatással kerül a PLA fóliákra, ami lehetővé teszi azt is, hogy Tünde és Gáspár akár kis példányszámban nyomtassanak és a különböző ízű termékeikhez bármikor készíthessenek csomagolást, hogy azokat könnyebben megkülönböztethessék egymástól.

A tudatos vásárlók hete (2021. április 16-22)

Egy akció keretében a Vitéz Kürtős “Tudatos vásárlók hetét” szervez, és 20% kedvezményt ad annak, aki ezen a héten az elvitelre kért finomságokat a saját tárolóedényében vagy poharában viszi el, így csökkentve az eldobható csomagolások számát.

Tündével és Gáspárral készített interjúnkat az alábbi videóban láthatjátok:

Ha szeretnél további inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat is!