Brook Preloader
Multipurposes

A korábbi blogbejegyzésekben és a SIPOS TV videóiban is többnyire a modern nyomtatás technológiájával foglalkoztunk, amelyekben bemutattuk nektek a digitális nyomtatás lehetőségeit és előnyeit. Azonban, hogy megértsük, hogyan jutott a nyomdaipar a mai szintre, és hogy ezt értékelni is tudjuk, érdemes megismernünk annak történetét, azt, hogy a múltban hogyan működött a különböző dokumentumok sokszorosítása. A múlt és a jelen összekapcsolásával pedig a nyomtatás jövőjét is könnyebben megérthetjük.

Hogy bemutassunk nektek néhány, ma már muzeális értékű eszközt, Dunakeszire látogattunk a Média Viktória műhelyébe, ahol a műhelyet vezető Faludy Viktóriával a megtekinthető berendezések használatáról is beszélgettünk. Viktória egyébként szenvedélyes gyűjtője a régi nyomdászati eszközöknek, és kitűzött célja, hogy a gépek kiállításával megmutassa a szakma szépségét a diákoknak és az eziránt érdeklődőknek.

A műhelyben a számos eszköz közül a legrégebbi darab egy Karl Krauze kézi meghajtású papíripari vágógép, ami idén már 144 éves múltra tekinthet vissza. Ahogy a legtöbb masina Viktória műhelyében, ez is működőképes, így a vágógépet használat közben is megtekinthetik a látogatók. Egy másik érdekes eszköz a stock-prés vagy könyvprés, amibe korábban a bekötött könyveket a száradás idejére tették, de alkalmas a könyvkötői márványozással készült egyedileg festett lapok simító préselésére is.

Viktória megmutatott nekünk egy lehúzóprést is, amit a betűszedés után a szedőtermekben használtak. Ennek érdekessége, hogy nem sokszorosításra való, hanem arra, hogy a korrektor egy ún. piszkozat levonatot készítsen, hogy segítségével elkerüljék az esetlegesen előforduló nyomdahibákat. Ha ezeket a hibákat kiszűrték, a gépteremben elkezdődhetett a nyomtatási folyamat következő lépése, a sokszorosítás. A YouTube csatornánkon megtekinthető a videó, ahol bemutattuk a lehúzóprés működését is.

Ha szeretnél inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat is.