Brook Preloader
Multipurposes

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem övezi a biológiai úton lebomló csomagolóanyagokat, amelyek komposztáló környezetben teljes egészében elenyésznek, és káros anyagok hátrahagyása nélkül bomlanak le a természetben előforduló anyagokká.

Mi a SIPOSGROUP-nál nap mint nap foglalkozunk ilyen csomagolóanyagokkal, gyártásuk során számos tanulmány ismeretében alkalmazzuk ezeket a megoldásokat. Azonban szeretnénk, ha a partnereink, termékgyártók és a fogyasztók is jobban megismernék az ilyen anyagok természetét. Minél többet tudunk ezeknek az anyagoknak a tulajdonságairól, annál hatékonyabb és kreatívabb felhasználási módokkal rukkolhatunk elő. Így érhetjük el, hogy a jövőben egyre nagyobb teret nyerjenek a környezetbarát csomagolóanyagok.

Izgalmas kísérletbe nyerhet betekintést az, aki a következő hónapokban követ minket. Hanzély Zsolt és Gerely Gábor kollégáink vezetésével teszt-sorozatot indítunk, amiben bemutatjuk, hogy a komposztálható csomagolóanyagok hogyan bomlanak le otthoni komposztálásra alkalmas környezetben.

Milyen anyagok ezek?

Ha biodegrálható csomagolásról beszélünk, akkor kétféle komposztálható anyagot különböztetünk meg. Az egyik az ún. politejsav (PLA), melyet növényekből állítanak elő. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből; kukoricából, rizsből vagy búzából lehet előállítani az anyag szerkezetét. Azontúl, hogy alkalmas arra, hogy csomagolóanyagot készítsünk belőle, gyakran ebből készülnek PLA alapú műanyag evőeszközök vagy poharak is.  

Erről az anyagról fontos tudni, hogy speciális környezetben, ipari komposztálás útján kell komposztálni, ahol a magasabb hőmérséklet, páratartalom, illetve gőznyomás gond nélkül biztosítható. Ennek ellenére mi kíváncsiak voltunk arra, hogy otthoni környezetben hogyan bomlanak le a politejsavból készült csomagolóanyagok.

Egy másik nagyon népszerű anyag a cellulóz alapú celofán, ami leginkább a műanyagfóliához hasonló kinézetű anyag. Természetes alapú szálakból készül és lebomlása megegyezik a papíréval, tehát háztartási körülmények között is komposztálható és így lesz része a körforgásos gazdaságnak.

Kísérletünkben arra vállalkoztunk, hogy megfigyeljük, hogy mind PLA és cellulóz alapú csomagolóanyagok otthon is elvégezhető komposztálási módszerrel milyen mértékben bomlanak le. Az első rész megtekinthető a YouTube csatornánkon:

Kíváncsi vagy arra, még hogyan óvjuk a környezetet a SIPOSGROUP-nál? Nézd meg, hogyan szedtünk szemetet a TE SZEDD! Mozgalom által rendezett esemény keretében.

Ha szeretnél további inspirációt nyerni ahhoz, hogy milyen csomagolást válassz termékednek, kövesd Facebook és Instagram oldalunkat is.